Terug naar de schoolsite!

donderdag 29 april 2021

Buitenlesdag

 Beste blogfans


Normaal was het vandaag (donderdag 29 april) buitenlesdag. Maar omdat België onvoorspelbaar is, namen we het zekere voor het onzekere en deed het vijfde leerjaar die buitenlesdag op dinsdag.


We begonnen met een muzische activiteit: een danspatroon maken op klassieke muziek. We oefenden eerst nog in de klas, maar gingen dan naar de speelplaats. Op de noten van Tchaikovsky's Russian Dance, maakte iedereen een ander patroon: sneller, trager, hoog en laag. Sprongen en pirouetten kwamen ook aan bod!

Daarna ging de ene groep zijn patroon dansen, en probeerde een leerling van de andere groep dat patroon na te tekenen op papier. Hij/zij moest dus goed kijken! Natuurlijk wisselden we om, zodat iedereen eens mocht dansen. 


Daarna hadden de leerlingen buiten turnen. Het weer was za-lig.


Als afsluiter deden we een groot Frans spel. De juf had overal codes gehangen op de speelplaats en in het bosje. We kregen een blad met allemaal Franse woorden: dingen die we konden vinden op de speelplaats of in het bosje. We moesten die plaatsen/voorwerpen vinden, de Nederlandse vertaling opschrijven en de bijpassende code.

Als we alles hadden, konden we een code ontcijferen die vertelde waar de prijs lag. ZO SPANNEND! Twee groepjes die bijna op hetzelfde moment de code hadden gekraakt. Maar Thomas, Martha en Cibeau waren net iets sneller, proficiat!


Bekijk de foto's hier.







maandag 26 april 2021

muzische: drama (reactiespel)

 Gisteren hebben we samen met de hele klas een reactiespel gespeeld (gemaakt door de juf). Iedereen kreeg een briefje  waar bv. op stond : als iemand springt dan moet jij pompen. Nadat we de versie van de juf meerderen keren speelden mochten we ook zelf met ons eilandje een reactiespel maken en spelen. Iedereen vond wel een leuke en grappig oefeningetje.

Bekijk onze filmpjes hier.


Geschreven door Juliette

vrijdag 23 april 2021

Inoefenen van de Franse werkwoorden en getallen

 Bonjour!

We kennen nu al heel wat Franse werkwoorden: être, avoir, aller, chanter, aimer, jouer, regarder... En eigenlijk kunnen we alle regelmatige werkwoorden op -er vervoegen.

Tijd om dat eens in te oefenen.

Omdat we niet echt naar de verschillende hoeken mogen gaan, bleven wij zitten en gaven we het materiaal door.

De eerste 'hoek' was gooien met onze dobbelstenen. De eerste was om het werkwoord te bepalen, de tweede om te weten welke persoon het was. We gooiden met de dobbelstenen en vervoegden het werkwoord. De anderen controleerden en dan kon je het opschrijven.


Hoek 2 was met pop-its! Iemand vroeg een werkwoord en persoon en de ander moest de juiste vorm zeggen (regarder - il = il regarde) Als je juist was, mocht je een bolletje induwen.


De derde hoek was met het rad van fortuin. Je draaide aan het rad en keek op je blaadje bij het juiste nummer: ofwel zei je het getal luidop ofwel maakte je eerst een rekenoefening en zei je de oplossing in het Frans. Was het juist, dan mocht je het vakje inkleuren.


C'était très chouette! 

À bientôt

Les élèves de la classe bleue. 














donderdag 22 april 2021

Kunstweek met een hele grote K

 Na een jaar uitstel... Was het eind maart toch van dat: de kunstweek.


Het begon met een brief van Anoniempje. Het kunstwerk in de gang was gestolen! Door opdrachten uit te voeren en door te sturen, kregen we elke ochtend een letter. Die letters brachten ons naar de plek waar het kunstwerk zich bevond.


In het vijfde werken we al het hele schooljaar rond kunstenaars.

In september begonnen we met Gerard Richter.

We werkten ook rond Vincent van Gogh en zijn pointillisme.

We volgden de gedachten van Pablo Picasso in een les bewegingsexpressie én in een les beeld: een zelfportret maken in zijn stijl.

Keith Haring konden we ook niet aan onze neus laten voorbijgaan natuurlijk. We maakten onze eigen versie van zijn gekende ventjes.

Salvador Dali en zijn surrealisme kwam ook aan bod: Planckendali (gekke dieren)

We namen de chromebook erbij en volgden les bij de 'Hollandse leerkracht': een Mondriaan kunstwerk maken in Google spreadsheets.

En dan begonnen we aan ons ultieme meesterwerk: een eigen meubel ontwerpen. Elke leerling kreeg een kunststijl en koos een meubel.

Eerst maakten ze natuurlijk een echte schets en moesten ze nadenken over hun materialen, kleuren, enzovoort. Met karton, verf, piepschuim, zilverpapier... gingen ze dan aan de slag. 





De akkerrun!

Dag iedereen!

Onder het motto 'uitstel is geen afstel', was het vandaag eindelijk de eerste editie van de Akkerrun.

Woensdag hebben we eens langs de pijlen gewandeld, om te weten wat de route was. Het zou pittig worden: trappen op, trappen af, door de gangen, korte bochten, in de tuin langs de struiken... Maar iedereen zag het zitten.

Na de speeltijd, toen de spieren warm waren, konden we beginnen. 3,2,1 GO!

En wat een snelle jongens en meisjes zitten er in onze klas.

Na 25 minuten hadden sommige leerlingen wel 13 toeren gelopen!

Samen hebben we, 12 leerlingen, 106 rondjes gelopen. Jawadde!

De juf maakte een timelapse, zo lijkt het alsof we nog sneller liepen ;)

Bekijk de foto's en filmpjes hier.

Een dikke proficiat aan alle leerlingen om zich zo in te zetten. Het vijfde leerjaar heeft veel centen ingezameld voor Broederlijk Delen.


Even terugblikken...

 Beste ouders

Hoewel het hier lang stil is op de blog, gebeurt er heel veel in de klas. Even een terugblik om jullie weer up to date te brengen

- helm op fluo top: de leerlingen van het vijfde leerden het dansje om voor te tonen aan de hele school. Hiermee sloten we de actie af.

- sneeuwpret tijdens de carnavalsweek. Je kon het al lezen in de carnavalsblog, maar er zijn ook foto's van natuurlijk! 


- jarigen van maart en april. Merphewz vierde zijn verjaardag in maart en Jasper in april (tijdens de paasvakantie!)


- bewegingsexpressie met het vierde. Toen het nog coronaproof was, hebben we samen met het vierde een les bewegingsexpressie gedaan. We gingen op avontuur in vreemde landen...


- bewegen bewegen bewegen! Tijdens de lessen wero leerden we over ons lichaam en (gezonde) voeding. We zagen de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek. Met de klas kozen we ervoor om om het halfuur te bewegen. dit was: als je eens ging drinken deed je een rondje rond de klas met je knieën omhoog, je doet een paar squats, een iemand gaf een opdracht en de rest voerde uit, een dansje op Youtube...